21 June 2020

Beste lente ooit voor zonnepanelen

Dit jaar is in tal van opzichten intens en indrukwekkend. Oók in positieve zin: nog nooit telde de lente zóveel zoninstraling, waren er zoveel zonnepanelen actief in Nederland en nooit eerder draaide Nederland voor zo’n significant deel op zonnestroom. In deze blog nemen we je – in begrijpelijke taal – mee de data in.

Beste lente sinds begin van meting

De lente van 2020 is de lente met de meeste zonne-energie sinds het KNMI de instraling meet. Sinds 1957 worden deze metingen bijgehouden. Deze lente maakt zelfs kans om in de top vijf zonnigste seizoenen ooit te komen, naast onder meer de zomers van 2018 en 2019.

2020 absoluut recordjaar

Als je kijkt naar deze grafiek, signaleer je met de gele lijn een hele duidelijke opwaartse trend. Opvallend is dat 1959 ook een prachtig zonnige lente kende, en vanaf 1999 zien je een continu hogere instraling. Met 2020 als absoluut record.

Als je de lente van 2020 vergelijkt met de voorgaande 62 jaar, kende de lente dit jaar 22% meer instraling

Instraling van zonne-energie gemeten door KNMI vanaf 1958 t/m 2020.

Fijn voor de portemonnee

De hogere instraling zorgt voor meer zonne-energie en dat merken eigenaren van zonnepanelen in de portemonnee. Voor een gemiddeld huishouden levert dit € 50 extra op. Een boer met een stal met een pv-installatie is al gauw € 800 rijker en een distributiecentrum vol zonnepanelen kan maar liefst op € 10.000 euro extra rekenen.

Zonne-energie is voorspelbaar

Ook op het SunData platform zien we record na record. Niet alleen omdat het aantal aangesloten pv-installaties explosief gestegen is, maar ook als we data onderling vergelijken. April was een topmaand, mei zo niet nóg beter. Op veel meidagen zagen we een record. En zetten we alle data van alle lentedagen bij elkaar – dus van 20 maart t/m 20 juni – zien we dat zonnepanelen deze lente gemiddeld 8,7% meer produceren dan in de lente van 2019.

“Opvallend detail: SunData berekende vooraf een verwachte opbrengst van +7,8% – slechts 1% minder dan de daadwerkelijke opbrengst. Mooi om te zien hoe voorspelbaar zonne-energie is.”

De zon schijnt niet overal even sterk

Vaak zien we dat het in het zuiden van Nederland en aan de kust zonniger is. En in het binnenland komt er minder zonne-energie op het aardoppervlak. In de afgelopen tien jaar liepen die verschillen op tot maar liefst 10%.

Regionale verschillen 2010 - 2019

De zon schijnt het meest in Zeeland en het minst in Groningen.

Lokale verschillen in 2020

In 2020 zien we ten opzichte van de tien jaar daarvoor opvallende provincies.

  • Flevoland is de koploper met +21%.
  • Ook in Utrecht, Limburg en Zeeland scheen de zon veel meer.
  • En helaas voor het toch al minder zonnige Groningen, is 2020 niet zo zonnig als de rest van Nederland. Maar nog altijd +13%.

Instraling Lente 2020 vs 2010-2019

Toename zoninstraling per provincie 2020 vergeleken met 10 voorgaande jaren.

Meer zoninstraling door coronacrisis?

Eerder schreven we in onze blog ‘Recordopbrengst voor zonnepanelen door minder vliegtuigen’ over de opvallend zonnige start van de lente die samenging met de intelligente lockdown vanwege het coronacirus. Toch kunnen we de zonnigste lente ooit niet in z’n geheel toeschrijven aan alleen een gigantisch gekelderd aantal vliegtuigen in de lucht.

5 mogelijke oorzaken hoge opbrengst zonnepanelen

Er zijn meerdere factoren ten grondslag kunnen liggen aan de hogere instraling:

  • Minder condenssporen en vervuiling in de lucht door minder vliegverkeer.
  • Minder transport zorgt voor minder vervuiling dichter bij de grond .
  • Een lagere elektriciteitsvraag in combinatie met hogere duurzame energieproductie door wind en zon zorgt voor minder verstoken van steenkolen en gas.
  • De industrie staat over het algemeen op een lager pitje , wat zorgt voor minder vervuiling.
  • En het kan ook gewoon nog puur toeval zijn.

Nederland draait op zonnestroom

Wat we wél weten is dat de zonne-energieproductie nooit zo groot is geweest in Nederland. Ooit leek het onmogelijk. Zonne-energie in Nederland? Dat gaat hem toch nooit worden. Afgelopen maanden hebben wel bewezen dat zonne-energie een belangrijke rol speelt – en blijft spelen. Uit analyse van expertisecentrum EnTranCe op basis van data van Energieopwek.nl blijkt dat Nederland op mooie dagen voor 20% op zonnestroom draait.

Zelfs voor oudgedienden een recordjaar

Ook eigenaren van pv-installaties die al jaren meedraaien praten – ondanks degradatie en vervuiling – mee over absolute records. Early adaptors die al vijf tot tien jaar zonnepanelen bezitten, hebben nog nooit zo'n goede maand maart, april en mei meegemaakt. Meer dan 100.000 huishoudens zien na al die jaren niet minder, maar juist een hogere opbrengst.

Zonnepanelen opbrengst lente 2015-2020. Voorbeeld systeem centraal Nederland.

Verbloemt hoge opbrengst de waarheid?

Een hoge opbrengst zonne-energie is natuurlijk fantastisch. Maar het kan ook zijn dat de waarheid niet zo stralend is. Want als je niet weet wat de opbrengst had kunnen zijn, weet je ook niet of de opbrengst voldoende is.

10% meer zon verbloemt zo een 10% lagere productie

En daar kom je misschien wel nooit achter. Met de volautomatische forecast ratio van SunData wordt elk systeem continu bewaakt. Benieuwd wat SunData voor jou kan betekenen? Vul onderstaand formulier in en dan nemen we contact met je op.

Neem contact op: