14 August 2017

Waar blijft de stroom van mijn zonnepanelen?

De zon barst van de energie. En jouw zonnepanelen zorgen ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Maar wat gebeurt er daarna met deze elektriciteit? En hoe weet je hoe veel je hebt opgewekt?

De omvormer

De elektriciteit die van de zonnepanelen komt is nog niet geschikt voor direct gebruik. Daarvoor wordt er altijd een omvormer geplaatst. Deze vormt de elektriciteit van de zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit.

Maar dat is nog niet alles. De omvormer zorgt er ook voor dat de maximale energie uit de zonnepanelen gehaald wordt. En de omvormer meet alles zodat we kunnen zien hoeveel de zonnepanelen hebben opgewekt en of alles nog goed werkt.

Eigen verbruik

Stroom stroomt naar het punt waar het verbruikt wordt. Zoals water altijd stroomt naar het laagste punt stroomt de elektriciteit naar het eerste punt waar het verbruikt wordt. De stroom denk niet na en kan zelf geen richting kiezen.

Een voorbeeld:

  • Het is overdag en mooi weer en de zonnepanelen geven op dit moment 3.000 watt.
  • De wasmachine staat aan en deze verbruikt 2.000 watt. Er is 1.000 watt over.
  • De koelkast en vriezer verbruiken ieder 100 watt. Er is 800 watt over.
  • De overige apparaten hebben een sluimerverbruik van 300 watt (router, wekkerradio tv op standby e.d.). Er is 500 watt over.
  • De 500 watt wordt niet in huis verbruikt en gaat door de (slimme) meter het elektriciteitsnet op.
  • Als dit een uur lang duurt is het eigen verbruik 2500 watt (2,5 kilo watt) gedurende een uur = 2,5 kWh.
  • De teller op de meter geeft aan dat er 0,5 kWh is terug geleverd.

Welke meting is juist?

De omvormer meet hoeveel energie er is opgewekt. Dit is het juiste getal om te weten of de zonnepanelen goed werken. De meting die de omvormer doet kan in de praktijk iets afwijken. Dat heeft te maken met de nauwkeurigheid van de meting. Een slimme meter moet bijvoorbeeld heel nauwkeurig zijn omdat op basis van die meting de elektriciteitsrekening gestuurd wordt. In de praktijk is de meting die de omvormer doet vaak nauwkeurig tot op +/- 1%. Meestal is deze dus heel nauwkeurig.

De slimme meter kan nooit zien hoeveel energie de zonnepanelen hebben opgewekt. Het eigen verbruik gaat er eerst van af voordat hij het kan meten. In de praktijk wordt ongeveer 30% van alle opgewekte energie direct in huis verbruikt. De overige 70% wordt wel door de slimme meter gezien. Omdat dit percentage sterk afhankelijk is van de hoeveelheid zonne-energie en de hoeveelheid eigen verbruik kan de slimme meter ook geen inschatting maken. Uiteraard is de stand van de slimme meter wel belangrijk voor de jaarlijkse afrekening met de energiemaatschappij.