1 March 2023

Sundata is ODA

Sinds november 2022 is Sundata een ODA. We kunnen nu slimme meters uitlezen.

Wat is een ODA? ODA staat voor overige diensten aanbieder. Een cryptische benaming voor een partij die officieel data uit de slimme meter mag uitlezen. Als ODA kan Sundata, na toestemming van elk huis in Nederland uitlezen, hoeveel elektriciteit wordt afgenomen van het net en teruggeleverd aan het net.

Sundata heeft een holistische benadering op energie data stromen binnen gebouwen. De basis voor Sundata is opwek door zonne-energie. Maar wat heb je aan energie als je het niet gebruikt? Sundata brengt inzicht in de energiestromen.

Privacy en toestemming Sundata is een privacy-by-design bedrijf. We willen zo weinig mogelijk privacy gevoelige gegevens beheren en als we privacy gevoelige informatie beheren dan beveiligen we deze. Verbruiksdata uit de slimme meter is privacy gevoelige data. Als ODA moet Sundata voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden. Enkel met explicite toestemming van de bewoner kan de meter uitgelezen worden. Hier wordt Sundata ook op gecontroleerd door een externe auditor.

**Aan de slag met Slimme meters? **

De slimme meter is nog geen standaard functionaliteit op Sundata. We gebruiken de mogelijkheden nu alleen voor losse projecten. Heb jij een project waarbij het belangrijk is om teruglevering en of afname te meten? Neem dan contact op met Sundata.