Afgelopen donderdag raasde er een flinke storm over Nederland. Het autoverkeer raakte flink ontregeld, bomen gingen tekeer, dakpannen en zonnepanelen vlogen van huizen en treinen reden niet. Dit leidde tot een flinke lijst aan direct aanwijsbare schade. Deze wordt momenteel geschat op 90 miljoen euro. Maar wat was het effect van deze storm op de opbrengst van jouw zonnepanelen? Wat kan er mis gaan met een zonnepanelen systeem bij hevige storm?
Vrijdag kreeg SunData een melding van een eigenaar van zonnepanelen. Ze hoorde een eigenaardig geluid op het dak. SunData informeerde de installateur, die op zaterdag direct langs is gekomen. Het bleek dat de zonnepanelen op het platte dak waren verschoven en dat een deel van de montage constructie los was gekomen. Dit werd eenvoudig verholpen door de installateur.
Drie veel voorkomende klachten na storm:
- Zonnepanelen of montage constructies die verschuiven of loskomen van het dak.
- Bekabeling van zonnepanelen kan losraken.
- Takken en andere rondvliegend vuil kan het zonlicht op panelen belemmeren.
Drie tips om zelf te checken (thuiscontrole)
Loop even naar buiten en kijk of alle zonnepanelen nog op het dak liggen. Op platte daken kunnen panelen gaan schuiven. Hierdoor kan bekabeling onder spanning komen te staan. Als dat is gebeurt, neem dan contact op met je installateur. Kijk ook of er geen takken e.d. op het dak zijn beland. Deze nemen het zonlicht weg.
Loop even naar de omvormer. Is deze nog in bedrijf? Als de omvormer in storing is getreden kan dit komen door een isolatiefout.
Open je monitorings app of monitorings portal op je computer. Check de opbrengstcurve op een zonnige dag. Komt deze overeen met zonnige dagen van voor de storm?
→ heb je na deze thuis controle nog vragen? Neem dan contact op met je installateur.
Drie tips voor installateurs (professionele controle)
- Analyseer in je monitorings portal of alle systemen nog aan staan en operationeel zijn. Door de harde wind kan bekabeling los komen te zitten waardoor de zonnepanelen de stroom niet kwijt kunnen.
- Analyseer de opbrengst van de systemen op de eerst volgende zonnige dag. Komen de opbrengstcurves overeen met de opbrengsten van dagen van voor de storm. Zo weet je zeker dat er geen takken of andere vervuiling op de panelen is gekomen.
- Neem contact op met eigenaren van zonnepanelen waarbij je afwijkingen opmerkt. Bespreek de eigenaardigheden die je opmerkt en biedt de eigenaren van de zonnepanelen een visuele check aan. Inspecties na storm en eventuele herstelwerkzaamheden vallen onder de opstalverzekering.
Deze blog is gemaakt door SunData naar aanleiding van de storm midden januari 2018. SunData analyseert opbrengsten van zonnestroomsystemen in Europa en informeert eigenaren als de opbrengst achterblijft bij de gestelde prognoses. SunData ontwikkelt software om de opbrengsten van zonnepaneelsystemen eenvoudig met elkaar te vergelijken. Deze software is beschikbaar voor professionals in de zonnepanelensector. Als u interesse heeft meer te leren van onze dienstverlening neem dan contact op met Joris Beukeboom via info@sundata.nl.